Nieuws

29 jan
2024

Actoren in "Smart cities": Save the date! 1 maart 2024, conferentiedag over "Smart cities - focus op mobiliteitsgegevens "

In lijn met de aangekondigde prioriteiten organiseert de GBA op 1 maart 2024 een conferentiedag met als thema "Gegevensbescherming in een slimme stad - Hoe gegevens verzamelen, er informatie uithalen en ter beschikking stellen van betrokken actoren, met behoud van privacy".


24 jan
2024

De positie van de DPO: rapport van de EDPB en opmerkingen van de GBA

Het Comité voor gegevensbescherming (EDPB) heeft een rapport gepubliceerd over de bevindingen van zijn tweede jaarlijkse gecoördineerde actie, die was gewijd aan de aanwijzing en de positie van functionarissen voor gegevensbescherming (DPO).


16 jan
2024

COMPLEET - Inschrijven voor ons DPO-evenement is nu mogelijk

Op 5 februari organiseert de GBA een evenement over DPO’s. De Eerstelijnsdienst zal een presentatie geven over de GBA en de regels met betrekking tot DPO’s. De Inspectiedienst en de Geschillenkamer zullen de rol en de positie van de functionaris voor gegevensbescherming bespreken. Mevrouw Nathalie Ragheno, bestuurslid van DPO pro en lid van het Kenniscentrum van de GBA, zal een praktisch beeld schetsen van de functie van DPO en de uitdagingen waarmee DPO's worden geconfronteerd.


16 jan
2024

GBA sanctioneert gegevensbeheerder Black Tiger Belgium wegens gebrek aan transparantie

De GBA heeft vandaag Black Tiger Belgium (voorheen Bisnode Belgium), een bedrijf dat gespecialiseerd is in big data en gegevensbeheer, in totaal 174.640 euro aan administratieve geldboetes en corrigerende maatregelen opgelegd voor verschillende inbreuken op de AVG. Deze sanctie heeft onder meer betrekking op de oneerlijke verwerking van persoonsgegevens zonder de betrokkenen daarover proactief, individueel en op transparante wijze te informeren. De GBA stelde ook overtredingen vast op het gebied van de uitoefening van de rechten van de betrokkenen en het bijhouden van een register van de verwerkingsactiviteiten.


19 dec
2023

Voor de GBA heeft een gedoopte het recht om uit het doopregister geschrapt te worden

De GBA heeft vandaag het bisdom Gent bevolen om in te gaan op het verzoek van een gedoopte om uit het doopregister van zijn parochie geschrapt te worden. Volgens de GBA heeft de Katholieke Kerk een gerechtvaardigd belang om doopgegevens op te nemen in een register, maar dit belang kan niet steeds worden ingeroepen wanneer een persoon uitdrukkelijk te kennen geeft dat hij de kerk wil verlaten en zijn doopgegevens wil laten wissen.