28 jan
2022

Dag van de gegevensbescherming: Niets te verbergen? - Lesmateriaal voor leerkrachten over het belang van gegevensbescherming

Ter gelegenheid van de internationale dag van de gegevensbescherming lanceert de Gegevensbeschermingsautoriteit een pedagogisch en inspirerend lessenpakket over het belang van gegevensbescherming in het kader van haar jongerenproject "ik beslis"

De bescherming van privacy en gegevens is van wezenlijk belang omdat zij andere fundamentele rechten en vrijheden zoals de vrijheid van meningsuiting en zelfs onze democratie beschermt. Toch gaan sommige mensen uit van het principe dat zij niets te verbergen hebben en dat alle informatie over hen mag worden blootgelegd. Maar hoe denken jongeren hierover? 

Met dit lesmateriaal willen wij leerlingen ertoe aanzetten kritisch te kijken naar het privacydebat en willen wij hun een aantal inzichten bijbrengen waarmee ze voor zichzelf kunnen uitmaken hoeveel belang ze hechten aan de bescherming van hun persoonsgegevens. We willen jongeren meer bewust maken van en kritischer laten nadenken over het belang van privacy voor henzelf en voor onze maatschappij, zonder hen hierover conclusies op te dringen. Zij moeten die zelf formuleren en autonoom beslissen hoe belangrijk zij privacy en de bescherming ervan vinden.

De Gegevensbeschermingsautoriteit heeft in haar Strategisch Plan 2020-2025 de onderwijssector als prioritaire sector aangemerkt en vindt het daarom belangrijk om leerkrachten aan te moedigen en te helpen door hun lesmateriaal en inspiratiebronnen aan te reiken waarop zij zich kunnen baseren bij de voorbereiding van lessen over gegevensbescherming.  Dit document is geen kant-en-klare lesmodule, maar een bron van inspiratie om leerkrachten de les in alle vrijheid te laten voorbereiden.

Meer informatie vindt u op onze website www.ikbeslis.be