Het recht op afbeelding en privacy

Algemeen

Het gebruik van allerlei vormen van beeldmateriaal (bv. foto, film, dvd, internet, e-letters, gsm, mms, ...) evolueert razendsnel. Vooraleer u een foto neemt van iemand, moet u hem om zijn toestemming vragen. Wil u nadien deze foto’s publiceren op het internet of in een krant(je), dan moet u hiervoor nogmaals zijn toestemming vragen. Vóór u de beelden gebruikt,moet u natuurlijk ook steeds nagaan of sommige daarvan niet auteursrechtelijk beschermd zijn (het zogenaamde "copyright").

Als we de regelgeving van naderbij bekijken, dan bestaan er verschillende mogelijkheden om uw rechten als gefotografeerde of gefilmde persoon te vrijwaren. Zo kan u zich beroepen op het recht op afbeelding of kunt u ook de Privacywet inroepen.

De Privacywet: algemeen

De Privacywet is van toepassing van zodra er sprake is van een "verwerking” van "persoonsgegevens". De brede definitie van beide begrippen maakt het mogelijk om bijvoorbeeld foto’s of videobeelden van een concreet iemand onder de wet te laten vallen.

Lees verder

Wat is het recht op afbeelding precies?

Het recht op afbeelding (ontwikkeld door zowel rechtspraak als rechtsleer) is een recht waarbij voor elke menselijke afbeelding, maar ook het gebruik van die afbeelding toestemming vereist is van de afgebeelde persoon. Dit recht staat los van de bescherming van de privacy.

Principe Enkele bijzondere gevallen

Folder en lespakket

Youtube, Snapchat, Instagram, WhatsApp, etc… Een paar jaar terug nog onbestaande maar nu dagelijkse kost. We delen allemaal massaal foto’s en filmpjes en worden overstelpt met ontelbare beelden over alles en nog wat. Voor onze jongeren is een leven zonder online delen van beeldmateriaal nu al ondenkbaar.

Het is juist omdat het zo actueel geworden is dat de Autoriteit een folder en een lespakket over het recht op afbeelding ter beschikking stelt.

Lees verder

Aangifte volgens de Privacywet

Zodra er sprake is van een geautomatiseerde verwerking, schrijft de Privacywet in beginsel voor dat hiervan een aangifte dient te gebeuren.

Lees verder

De Privacywet geeft de betrokken persoon enkele rechten

De Privacywet geeft aan de betrokken persoon, in dit geval de gefilmde of gefotografeerde, enkele specifieke rechten. Deze rechten zijn slechts beperkt van toepassing als er sprake is van journalistieke, artistieke of literaire  doeleinden.

De rechten Beperking voor journalistieke doeleinden