27 apr
2023

Een nieuw Europees ondersteuningsinstrument voor KMO's!

De EDPB (of het Europees Comité voor gegevensbescherming) lanceert vandaag de "EDPB Data Protection Guide for small business", een websitegids voor kleine en middelgrote ondernemingen, die de GBA heeft helpen tot stand brengen.  

Wat zijn de basisbeginselen van de AVG? Welke rechten hebben mijn cliënten en hoe beantwoord ik hun vragen? Moet ik een DPO aanwijzen en wat is zijn rol? Wat doet een nationale gegevensbeschermingsautoriteit en wat zijn haar bevoegdheden?

Dit zijn voorbeelden van vragen die veel kleine en middelgrote ondernemingen zich stellen, zoals blijkt uit de interacties met hun gegevensbeschermingsautoriteiten. De gids voor gegevensbescherming van de EDPB heeft tot doel KMO's met behulp van interactieve inhoud, video's, concrete voorbeelden en grafische voorstellingen, de instrumenten te geven die nodig zijn om te begrijpen wat de AVG is, hoe zij van toepassing is op hun organisatie en hoe zij wordt geïmplementeerd. Bovendien bevat de gids een overzicht van praktische documenten die de verschillende nationale gegevensbeschermingsautoriteiten voor KMO's hebben uitgewerkt.

De GBA heeft altijd veel belang gehecht aan de ondersteuning van KMO's via instrumenten en gerichte bewustmakingscampagnes en heeft om die reden meegewerkt aan de redactie van de EDPB Data Protection Guide for small business.

Efficiënt bijdragen tot een beter begrip van de regels inzake gegevensbescherming is een belangrijke taak voor de GBA. Bewustmaking is een doeltreffend middel om inbreuken te voorkomen en de gegevens van betrokkenen optimaal te beschermen. Daarom heeft de GBA zich ingezet voor dit project van de EDPB.

De Data Protection Guide for small business van de EDPB is een waardevolle ondersteuning voor alle KMO's, maar kan ook in het algemeen worden gebruikt als duidelijke en toegankelijke gids voor iedereen die interesse heeft in de AVG.

Het instrument is vanaf vandaag in het Engels beschikbaar op deze speciale website. Het zal geleidelijk in andere talen van de EU beschikbaar worden gesteld.

Interessante links