07 apr
2021

Facebook datalek: de GBA neemt actie en roept burgers op dat ook te doen

Dit weekend verschenen in de pers berichten over een gegevenslek bij het sociale netwerk Facebook dat miljoenen gebruikers treft, waaronder 3 miljoen Belgische accounts.

Het gaat om verschillende soorten gegevens zoals naam, telefoonnummer, e-mail, maar ook woonplaats en geboortedatum.

Op basis van deze erg verontrustende berichten heeft de Gegevensbeschermingsautoriteit (“GBA”) onmiddellijk contact opgenomen met haar Ierse collega’s, aangezien het Europese hoofdkantoor van Facebook zich in Ierland bevindt.  De GBA dringt erop aan dat Facebook zijn verantwoordelijkheid erkent en zo snel mogelijk volledige opheldering verschaft. Facebook moet zijn gebruikers accuraat informeren over de precieze impact voor hen en de mogelijke maatregelen die zij kunnen nemen.

De gegevens kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om u op te lichten of u gevoelige gegevens te ontfutselen. De GBA roept daarom op tot waakzaamheid en geeft de volgende praktische tips:

 1. Controleer of u getroffen bent
  • Op de website Benikerbij.be ontwikkeld door Martijn Luyckx in samenwerking met Inti De Ceukelaire, kunt u bijvoorbeeld op basis van uw telefoonnummer nagaan of uw gegevens deel uitmaken van de gelekte gegevens. Wees voorzichtig met het gebruik van kwaadaardige websites die onder het voorwendsel te controleren of u door dit lek bent getroffen, proberen u meer gegevens te ontfutselen.
  • De website haveibeenpwned.com kan ook worden gebruikt om in breder verband te onderzoeken of bepaalde persoonsgegevens zoals uw telefoonnummer en uw e-mailadres in het verleden openbaar zijn gemaakt via andere gegevenslekken.
 2. Wees waakzaam. Met de gegevens die zij hebben verzameld, zouden hackers kunnen proberen "phishing" te gebruiken of u op te lichten door u overtuigende sms'en, Whatsapp-berichten of e-mails te sturen.
  • Deel nooit uw codes of wachtwoorden via e-mail of telefoon. Tips om kwaadaardige berichten te herkennen vindt u op de website SafeOnWeb.
  • Wees vooral voorzichtig als men u in een bericht voorstelt op een link te klikken. Klik nooit op een verdachte link!
 3. Dien klacht in. Wist u dat als uw persoonsgegevens openbaar zijn gemaakt als gevolg van een gegevenslek, u altijd een klacht kunt indienen bij de Gegevensbeschermingsautoriteit? Zelf als de verantwoordelijkheid voor het lek bij een organisatie ligt waarvan het hoofdkantoor zich niet in België bevindt, zorgt de GBA ervoor dat uw klacht wordt behandeld.  Om een klacht in te dienen, gebruik ons online formulier.