Sociale netwerken en privacy

Facebook social plug-ins: aanbevelingen voor internetgebruikers en eigenaars van websites

Naar aanleiding van de invoering van Facebook haar gewijzigde gebruiksvoorwaarden op 31 januari 2015 onstond er grote bezorgheid over het feit dat Facebook het surfgedrag van internetgebruikers zou volgen op externe websites. Onderzoek die de privacycommissie liet uitvoeren, bevestigt dat Facebook informatie ontvangt over het surfgedrag van zowel gebruikers als niet-gebruikers via zogenaamde “social plug-ins”, zoals de knop “Vind ik leuk” of de knop “Delen”.

Meer hierover

Privacyimplicaties

Met de persoonlijke informatie die gebruikers op socialenetwerksites plaatsen, gecombineerd met gegevens over de handelingen van de gebruikers en hun interactie met anderen, kan een uitgebreid profiel worden opgesteld over de interesses en de activiteiten van de betrokken personen.

Op socialenetwerksites gepubliceerde persoonsgegevens kunnen door derden worden gebruikt voor allerlei doeleinden, waaronder commerciële. Dit houdt nogal wat potentiële gevaren in, waaronder identiteitsdiefstal, financieel verlies, minder concurrentievermogen of minder arbeidsmogelijkheden.