De Autoriteit betekent het vonnis aan Facebook

Terug naar overzicht persberichten
4 december 2015
Op 9 november 2015 veroordeelde de rechter Facebook in kortgeding tot de betaling van een dwangsom van 250.000 EUR per dag indien zij het surfgedrag van niet-gebruikers via cookies en social plug-ins blijven volgen. Dit vonnis wordt aan Facebook betekend.

De rechtbank oordeelde dat het Belgische privacyrecht van toepassing is en bijgevolg de Belgische rechter bevoegd is voor de gegevensverwerkingen uitgevoerd door Facebook. De rechtbank oordeelde ook dat de inzameling van gegevens van niet-gebruikers door Facebook een “manifeste” schending van het privacyrecht is. Uiteindelijk besloot de rechtbank om een dwangsom op te leggen van 250.000 EUR per dag bij niet-naleving van het vonnis door Facebook.

De Autoriteit betekent dit vonnis in België, Ierland en eind volgende week in de Verenigde Staten. Facebook heeft dan 48 uren tijd heeft om zich te schikken naar het vonnis, normaliter vanaf maandag 14 december 2015. Vanaf die dag zal de Autoriteit nagaan of Facebook het rechterlijk bevel opvolgt.

Binnen de Europese Werkgroep 29, waarvan de Autoriteit deel uitmaakt, werd een contactgroep opgericht nadat Facebook in 2014 aankondigde haar privacybeleid te wijzigen. Deze contactgroep is samengesteld uit de Privacycommissies van Nederland (lead), Frankrijk, Spanje, Hamburg en België.

Deze contactgroep heeft vandaag een gemeenschappelijk standpunt ingenomen over het volgen van niet-gebruikers van Facebook. Zij eisen dat Facebook zo spoedig mogelijk maatregelen treft om niet alleen in België de registratie van het surfgedrag  van niet-gebruikers stop te zetten, maar in heel de Europese Unie.

Vragen? Contacteer Sarah Boulerhcha, communicatieverantwoordelijke

+32 (0)2 274 48 08 of +32(0)473 85 15 97

 sarah.boulerhcha(at)apd-gba.be